Katalogsökning Katalogsökning

Hyllsignum

Fråga: Hur är det tänkt med hyllsignum i Libra?

Våra utgångspunkter:

 1. Det är exemplar som är placerade på hylla, inte katalogposter. Följaktligen flyttar vi i LIBRA.SE den uppgiften till exemplarnivån.
 2. Av tradition har de flesta bibliotek samma placering av böcker, men långt ifrån alla.
 3. Systemet måste kunna hantera olika placering av exemplaren och visa det tydligt.
 4. Annorlunda visning behövs i OPAC - som riktar sig till vanligt folk, till skillnad från personalklienten, som riktar sig till professionella användare.
 • Fält 852 i MARC21 är egentligen ett beståndsfält, dvs hör till exemplarinformationen, inte det bibliografiska formatet.
 • Eftersom LIBRA.SE vill göra det enkelt för användarna att få uppgift om exemplarens placering på nya exemplar föreslås uppgiften från 852 h i samband med beställning, inleverans, nytt exemplar osv. Men uppgiften kan självklart ändras. Använd då helst dropplisten för att undvika för många olika varianter.

 
Hur visar vi då uppgifterna?

 1. Uppgift om var exemplar står visas på beståndsbilden. LIBRA.SE visar olika rader så snart det finns skillnader i uppgifter om var olika exemplar står: Enhet, Avdelning, Lokal placering, Fri placering.
 2. I träfflistan visas uppgift från katalogpostens 852 h. Att där visa den egna enhetens hyllsignum skulle innebära prestandaförsämring eftersom man då måste titta och hantera detta vid varje sökning och kontrollera varje exemplar innan uppgiften kan visas. (Det kommer att gå väldigt mycket fortare att gå till beståndsfliken när man behöver se uppgiften.)

Konsekvenser:

 • Uppgift i 852 h ska ses som ett förslag för att underlätta – inte som en uppgift om var "mitt" exemplar står/ska stå. I de fall man har samma hyllsignum är det här inget problem.
 • Uppgiften i 852 h underlättar nog väldigt mycket i beståndsarbetet.
 • Tycker man att uppgiften förvirrar kan man avstå från att använda 852 h.
 • I OPAC rekommenderar vi att ta bort "Hyllsignum" från träfflista och katalogpost och bara visa det bland beståndsuppgifterna.