Tekniska frågor Tekniska frågor

Windowsinloggning

I Libra finns möjligheten att logga in via sitt windowskonto. Det underlättar för de bibliotek som använder Active Directory (AD) i sitt nätverk och gör att man inte behöver logga in i Libra om man redan redan är inloggad i nätverket. Om man har loggat in i en domän så får man ett användarid på formen mindomän\mitt id, tex. DOMäN\kalle.

Tips! Genom att trycka Ctrl + Alt + Delete kan man enkelt se vilket windowskonto som används. I fönstret visas då "kalle är inloggad som DOMäN\kalle".

I ett första steg har vi valt att basera windowsinloggningen helt på användarnamnet i Libra. Vill man använda funktionen lägger systemadministratören för Libra upp användare med samma användarid som de har i domänen (lösenordet måste inte vara samma som i domänen). Om DOMäN\kalle ska logga in automatiskt så lägger man upp en användare med id DOMäN\kalle. När DOMäN\kalle sedan startar LIBRA.SE så ser han detta:

Rutan för Användare/Lösenord är redan ifyllt och han kan logga in direkt med OK-knappen. I de fall man vill logga in som en annan användare så avmarkerar man rutan ActiveDirectory, och loggar därefter in som vanligt.

Windowsdomänen behöver normalt sett inte ändras på något sätt, funktionaliteten utgår helt ifrån libraanvändarnamnet.